DIY: deze schoonmaakmiddelen maak je zelf

Is de bus afwasmiddel leeg tot op de laatste drup en is de winkel net gesloten? Ben je vergeten anti-kalk mee te brengen van de supermarkt? Of wil je gewoon niet aan de slag met die (soms dure) schoonmaakmiddelen? Dan maak je ze toch gewoon zelf. Het is nog ecologisch ook!

 

  1. Allesreiniger

Allesreiniger is in een wip klaar: rasp wat Marseille- of Sunlightzeep (20-tal gram) en los de schilfers op in 1 tot 1,5 liter kokend water. Eventjes laten doorkoken en nadien laten afkoelen. Laat de zeep goed indikken, en klaar!

 

  1. Afwasmiddel

Op het internet vind je tal van manieren om zelf je afwasmiddel te fabriceren, maar niet alle tips zorgen voor een efficiënt product. Probeer dit eenvoudige recept eens: meng natriumbicarbonaat, geraspte Marseillezeep (20-tal gram) en 1 liter gekookt water. In een lege bus gieten, nog eens goed schudden en klaar. Als je een lekker geurtje wil, kan je nog een druppeltje etherische olie toevoegen.

 

  1. Glansmiddel voor de vaatwasser

Zoek het niet te ver: als glansmiddel kan je eigenlijk gewoon azijn toevoegen. Dat is weer een extra kost en een zoektocht door de schoonmaakmiddelen in de supermarkt gespaard.

 

  1. Anti-kalkmiddel

Azijn en citroen, meer heb je niet nodig om kalk te lijf te gaan. Meng gelijke delen azijn en citroensap in een plantenspuitfles. Makkelijker worden schoonmaakmiddelen niet gemaakt! Voeg er eventueel nog wat etherische citroenolie aan toe voor een heerlijk geurtje.

 

  1. Wasmiddel

Je eigen wasmiddel maken is geen ingewikkelde scheikunde. Breng 1 liter water aan de kook en rasp er 50 gram Marseillezeep in. Je kan ook kant-en-klare Marseillezeepvlokken kopen in de winkel en die gebruiken. Eventueel voeg je nog soda toe, maar het kan zonder. Goed roeren! Laat alles een beetje afkoelen en giet er dan 2 liter heet water bij. Laat alles een nacht rusten, roer nadien nog eens goed door en giet je wasmiddel in herbruikbare flessen. Als je een specifiek geurtje wil, kan je er enkele druppels etherische olie bijvoegen.

 

  1. Deodorant vergeten?

Je kent het wel: je bent onderweg, op een feestje of een etentje en je voelt je niet al te fris. Even naar het toilet glippen en wat deodorant spuiten. Maar … die ben je net vergeten. Niet panikeren! Zit er een busje ontsmettende handgel in je tas? Gered! Wat onder je oksels smeren en laten drogen. Dit product bestaat voornamelijk uit alcohol, die bacteriën doodt. En het zijn precies die bacteriën die een zweetgeurtje veroorzaken.