Ongedierte – Ratten en Muizen

Ongedierte buitenhouden is altijd een probleem en moeilijk tegen te gaan. Als je last hebt van een plaag raden wij aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in ongediertebestrijding in te huren. Ratten en muizen zijn niet altijd zo onschuldig. Hier zijn echter enkele tips om je huis te weren tegen deze ongedierte.

Kieren en spleten

Maak alle kieren en spleten die je kan vinden toe. Zo kunnen de ratten en muizen niet binnendringen in je huis. Denk ook zeker aan je zolder en eventuele klimplanten die er naartoe leiden. Dit is immers een warme gezellige plek voor ratten en muizen om de winter door te brengen. Als je bijvoorbeeld oude donsdekens daar bewaart is dit een ideale plek voor hen om een nestje in te bouwen.

Afval

Afval is een grote speler in het aantrekken van het ongedierte. Sluit al je afvalcontainers goed af en zorg ervoor de beestjes er niet aankunnen. Houd je vuilbakken ook proper en zorg ervoor dat ze regelmatig worden geleegd.  Pas op voor de etensbakjes voor je huisdieren. Laat daar zeker geen eten in staan, ratten en muizen eten dit immers ook zeer graag. Ververs het eten dagelijks en indien mogelijk zorg er dan voor dat er tegen de avond ook niets meer in het bakje zit.

Drinkwater

Net zoals mensen hebben deze kleine diertjes ook drinkwater nodig. Een vijver of gracht is daarom een grote aantrekker van een ratten of muizenplaag. Sluit dus al je kranen goed af en voorkom plaatsen waar water zich kan verzamelen. Laat dus ook geen emmer met water buiten op je terras staan.

Nesten

Voorkom nesten en verwijder ze meteen, zoals eerder vermeld zijn warme donsdekens een geweldige plek om in te nestelen. Heb je warme plekken in je huis waar je niet veel komt? Ergens achter een muur of waar je oude kleren of isolatie stockeert? Zorg ervoor dat deze zeer goed zijn afgesloten. Als je een nest vindt, wees dan zeer voorzichtig als er nog ratten aanwezig zijn. Deze kunnen zeer agressief worden indien ze in een hoekje worden gedreven. Probeer vergif te leggen of een verdelger in te schakelen. Als het een oud nest is waar de muizen of ratten uitgetrokken zijn kan je dit het best verwijderen en terug proper maken. Leg preventief wat vergif op de plek. Als ze terugkomen naar het nest dan zullen ze snel rechtsomkeer maken.

Geuren

Elk beestje heeft zo wel zijn zwakheden en wij hebben dat van deze gevonden, ratten en muizen kunnen absoluut niet tegen de geur van munt. Wat je dus kan doen is wat etherische muntolie halen en dit op enkele watten deppen. Zet deze watten vervolgens op een schaaltje (zo krijg je geen olie op je vloer) in een opening van een speet die ze graag gebruiken. Zo ruikt je huis weer wat frisser en gaan de muizen snel een andere plek zoeken om te vertoeven.

Lokaas

Om muizen en ratten zelf te verdelgen kan je verschillende methodes toepassen. Voor een enkele muis of rat kan je makkelijk een val plaatsen en er zo vanaf zijn. Heb je er een paar rondlopen dan kan je lokaas gebruiken. Lokaas is meestal wat eten dat ze niet kunnen weerstaan met wat vergif erin. Dit vergif is speciaal voor hen gemaakt en zorgt ervoor dat ze sterven en opdrogen (zo heb je geen geuroverlast). Plaats het lokaas op plekken waar je ze vaak tegenkomt of waar ze duidelijk gepasseerd zijn. Blijf het lokaas plaatsen totdat het niet meer wordt opgegeten. Zolang het verdwijnt zijn er duidelijk nog muizen en ratten te vinden.