Voorkomen dat je huisdier dingen stukmaakt

Huisdieren kunnen soms nogal tekeer gaan. En daarbij meubels of andere dingen in huis toetakelen. Hondentanden en kattennagels aan banden leggen? Voorkomen je dat je huisdier dingen stukmaakt, doe je zo.

 

Hoe voorkom je dat je hond dingen stukbijt?

Kapotte spullen zijn niet leuk. Hondentanden die zich overal inzetten zorgen voor begrijpelijke frustratie. Maar sta vooral stil bij de vraag waarom je hond dit doet.

Elk gedrag heeft een oorzaak. Net zoals bij een weerbarstig kindje. Misschien is het ergens gefrustreerd over? Heeft het te veel energie die het nergens kwijt kan? Heeft het pijn? Is het oververmoeid of overprikkeld? Weet het niet dat het fout gedrag vertoont?

Voor je hond geldt hetzelfde: ga op zoek naar de oorzaak van het gedrag. Pas als je die kent, kan je een oplossing zoeken. Afhankelijk van de oorzaak kan dit zijn: meer rust, meer activiteit, duidelijkere regels, leren wennen aan een ren of bench, meer routine …

 

Een puppy is als een baby

Een peuter verkent de wereld met zijn handjes, een puppy met zijn tandjes. Bijt hij even op iets wat weinig kwaad kan, negeer het gewoon. Als het iets gevaarlijks of waardevols is, neem het dan kordaat af. En negeer hem vervolgens weer. Maak er vooral geen spelletje van.

 

Hoe voorkom je dat je kat krabt aan de meubels?

Heb je een kat die buitengaat? Dan vijlt ze meestal daar haar nagels. Maar een binnenkat of een rebelse buitenkat durft in huis weleens te krabben net waar je het niet wil. Deuren, stoelen, zetels of andere meubels zijn toch altijd aantrekkelijker. Het is tegelijk een markering van haar territorium.

 

Wat doe je niet?

Je kat straffen omdat ze krabt, is niet de oplossing. Het is nu eenmaal natuurlijk gedrag. En als je de kat straft, zal ze zich onveilig(er) en onzeker(der) voelen. Welkom vicieuze cirkel, want dat zal dan weer het krabgedrag stimuleren.

 

Wat doe je wel?

Loopt het krabben de spuigaten uit – je wil niet elk jaar nieuwe meubels kopen – dan kan je een krabpaal of -plank zetten in de buurt van de plaats waar je kat het vaakst haar nagels scherpt. Er bestaan krabmatten om aan de zijkant van de zetel te hangen. Een kokosmat is ook een idee.

 

Om het alternatief aan te prijzen, kan je het inspuiten met een spray met kattenkruid of valeriaantinctuur (of je neemt een exemplaar waarin dat al verwerkt zit). Er bestaan daarnaast sprays die je kan verstuiven over de plaatsen waar je kat krabt. Het geeft een gevoel van veilgheid, waardoor je kat minder de nood voelt om het territorium aan te geven.

 

Help, mijn kat sproeit!

Een kat die het huis ondersproeit, best vervelend. Maar voor je kat is het normaal gedrag: aan de hand van geuren wil ze je iets vertellen.

Wat kan je eraan doen? In de eerste plaats moet je de oorzaak achterhalen. Een gecastreerde of gesteriliseerde kat zal niet of minder sproeien, als de oorzaak hormonaal is.

Houdt het sproeien aan, dan laat je het best de dierenarts een medische oorzaak uitsluiten. Katten zijn namelijk heel goed in het verbergen van pijn. Soms is sproeien het enige signaal dat ze zich niet lekker voelen. Geen hormonale of medische oorzaak? Dan is het gedragsmatig. Katten zijn erg gevoelig voor stress. Een kattengedragstherapeut inschakelen is dan misschien nodig.

Net zoals met het krabben is straffen geen oplossing. Daarmee geef je aan dat je kat met sproeien net aandacht krijgt. Of ze wordt angstiger of gestresst, wat het sproeien weer in de hand werkt. En vergeet niet: maak de sproeiplekken altijd goed schoon. De geurstoffen in de urine van je kat kunnen haar aanzetten om op diezelfde plek weer te sproeien.

 

Voorkomen dat je huisdier dingen stukmaakt … met DIY kattenspray

In een wip tover je je eigen kattenspray tevoorschijn. Vul een propere spuitflacon voor 3⁄4 met water en giet er een lepeltje (kleurloos) afwasmiddel in. Voeg er 10 druppels eucalyptus- en citroenolie aan toe. Even schudden en klaar voor gebruik. Verstuif de spray op de plekken waar je je kat liever niet meer ziet krabben (of plassen).

 

Lees ook …