Huisdieren en een proper huis? Dat kan!

Huisdieren en een proper huis, dat gaat niet samen, denk je? Toch wel! Met deze tips houd je het ordelijk en hygiënisch, ook als er een viervoeter of ander huisdier zijn thuis bij je heeft.

 

Huisdieren en een proper huis: 8 basistips

4 (of meer) poten in huis, dat vraagt om wat (meer) poetswerk. Maar met deze tips in het achterhoofd blijft netjes en win je wat tijd bij de wekelijkse schoonmaak.

 

 1. Borstelen

Geen huisdier zonder haar. Haar dat onvermijdelijk rondvliegt, bij de ene al meer dan bij de andere. Je hond of kat regelmatig – zo’n 2 keer per week – borstelen kan helpen. Het voorkomt ruien natuurlijk niet, maar het kan wel een verschil maken in huis. Dat zijn weer wat minder losse haartjes op je kleren, het tapijt of de zetel.

 

Veel honden en katten vinden het trouwens best leuk om geborsteld te worden. Maar wist je dat je ook met een vochtige doek over de vacht van je kat kan wrijven, als ze niet houdt van borstelen en kammen? Zo heb je ook heel wat losse haren mee.

 

 1. De stofzuiger, je vriend

Misschien hoor je het niet graag, maar met een dier in huis moet je dagelijks of toch om de 2 dagen stofzuigen. Een goede stofzuiger is dus geen overbodige luxe. Kies een exemplaar met een hoge zuigkracht en een turboborstel (die op hoge snelheid makkelijk alle haren en stof meeneemt). Een goede filter die je makkelijk leeghaalt en die niet snel verstopt geraakt, is een aanrader.

 

Tijdwintip: moet het even snel? Of geen zin om weer te stofzuigen? Je kan ook swifferen om de vloer haarvrij te maken.

 

 1. Haren van je kleren halen

Snel die losse haren weghalen van je kleren, zetel of kussens? Een kledingroller is een ideaal instrument. Heb je er geen in huis? Dan kan een rubberen handschoen ook dienst doen. Wrijf over de ‘behaarde’ plek en de haren komen makkelijk mee.

 

 1. Dekentjes

Heeft je hond of kat een vast plekje op de zetel of een stoel? Leg er een dekentje of kussen klaar. Zo blijven de haren makkelijker beperkt tot 1 plaats. Liever geen haren op je kleren? Leg dan een speciaal dekentje over je benen als je huisdier een schootzitter is.

 

 1. Gebruik de wasmachine

Jij slaapt het liefst in een proper bed met frisgewassen lakens, niet? Waarom zou je huisdier anders zijn? Stop het kussen, de mat of het deken van je dier op tijd en stond in de wasmachine. Zo voorkom je onaangename geurtjes. Wel eerst even de haren verwijderen!

 

 1. Pootjes vegen

Een stevige wandeling met de hond achter de rug? Jij veegt je voeten af voor je weer binnengaat, da’s logisch. Maak dan meteen ook de poten van je compagnon droog en schoon. Dat is weer dweilwerk uitgespaard. Een kat likt haar eigen pootjes normaal wel schoon.

 

 1. Verluchten

Een klassieker, maar elke dag de ruimte 10 tot 15 minuten goed verluchten helpt om nare geurtjes (van dieren) te voorkomen en je huis proper te houden.

 

 1. SOS urinevlekken

Oeps, ongelukje. Verwijder een plasje in huis altijd zo snel mogelijk. Dep om te beginnen zoveel mogelijk weg. De vieze geur – die maakt het karwei er niet leuker op natuurlijk – kan je te lijf gaan met azijn of een geurverdelger. Daarna neem je een ontvlekker (met enzymen) om de vlek te behandelen.

 

Ook mogelijk: de vlek insmeren met een papje van waspoeder met enzymen (type Biotex) en warm water. Na een uurtje haal je het eraf, dep je met verdunde ammoniak en ten slotte nog met azijn. En dan weer in de wasmachine …

 

Huisdieren en een proper huis: stinkende kattenbak, help!

Een propere kattenbak is een absolute must. Een vies toilet, daarvoor haalt mevrouw of mijnheer snorhaar de neus op. Dan is de kans groter dat je de behoeftes op een andere plek in huis aantreft.

Om een vieze geur tegen te gaan, kan je een beetje baksoda onder de vulling leggen. Was de kattenbak ook iedere week met water en zeep. Zo vermijd je dat geurtjes in de kattenbak dringen. Een propere kattenbak is essentieel voor de (mentale) gezondheid van je kat. Een vuile kattenbak kan stress en blaasproblemen in de hand werken!

 

Niet vergeten:

 • Zet altijd 1 kattenbak meer dan het aantal katten in huis (2 katten = 3 kattenbakken)
 • Schep dagelijks alle stoelgang en urine uit de bak.
 • Kies voor een zachte, niet-geparfumeerde kattenbakvulling.
 • Experimenteer met het type kattenbak. De standaard kattenbakken zijn vaak eigenlijk te klein. Koop een XL-formaat. Of zelfs een grote wasmand of bak met hoge randen. Een kattenbak met een deurtje haal je dat eruit – het voelt onprettig op de rug van je kat.

 

Huisdieren en een proper huis: wat met hondenplasje?

Heeft je hond de onhebbelijke gewoonte om tegen de gevel te plassen? Ontgeur de plek eerst met Ecodor UF2000. Maak daarna de muur schoon met een sterke lysol-, bleekwater- of Dettol-oplossing.

 Of doe wat ze in Italië doen: zet met water gevulde flessen tegen de gevel. Honden lopen daar in een wijde bocht omheen.

 

Lees ook …