Auto wassen? Zo doe je dat

Kan je tekeningen maken op je autoruiten? Kan je haast niet meer de oorspronkelijke kleur van je carrosserie onderscheiden? Dan is je auto toe aan een grondige wasbeurt. Je kan natuurlijk snel even door de carwash rijden, maar zelf je auto wassen is altijd beter. 

 

Aan de slag

Afspoelen is eerste taak bij het auto wassen: gewoon met emmers water of met de tuinslang (en een zachte waterstraal). Zo, het stof is weg. Nu kun je je gang gaan met een zachte spons en zeep. En nadien spoel je alles weer af en droog je de auto weer af. Hij blinkt als nooit tevoren.

 

Extra autowastips

  • Nog beter materiaal om je auto te wassen dan een spons is een microfiber washandschoen. In een spons kunnen vuil en zand zich soms ophopen en dat kan krassen veroorzaken.
  • Vergeet het water in je emmer niet regelmatig te verversen. Het vuil blijft immers achter telkens wanneer je de spons of washandschoen uitspoelt. Na een tijdje zou je dat vuil weer meenemen als je over de auto wrijft.
  • Was je auto altijd in de lengte. Dat wil zeggen dat je geen draaiende bewegingen maakt als je hem proper maakt. Dat zou immers cirkelvormige krassen kunnen achterlaten in de lak.
  • Ben je met de hogedrukreiniger in de weer? Kom er dan niet te dicht mee in de buurt van de carrosserie. Houd minstens 20 centimeter afstand tussen de spuitmond van de reiniger en de lak van je auto. Zo vermijd je beschadiging.
  • Je wrijft je auto best droog met een speciale droogdoek, ook wel bekend als de watermagneet. Het is een zachte doek die de lak beschermt.
  • Heb je genoeg tijd? Geef dan ook de binnenkant van de auto een beurt: haal papiertjes en ander vuil uit alle vakjes en bakjes, maak de binnenkant van de voorruit proper, stofzuig de matten, stof het dashboard af, reinig de zetels … . En vul eventueel ook eens de ruitenwisservloeistof bij.

 

Propere nummerplaat

Vergeet zeker niet om de nummerplaat van je auto regelmatig schoon te maken. Wist je dat je een zware overtreding begaat als je kenteken niet goed zichtbaar of zelfs onleesbaar is? Dat zou een heel domme boete zijn, toch?