Badhanddoeken schoonhouden: zo doe je het

Badhanddoeken, onmisbaar in de badkamer. Je in een zachte, fris geurende handdoek wikkelen na een douche, heerlijk! Maar badhanddoeken schoonhouden, hoe doe je het? Hoe snel wordt een handdoek vuil? Wanneer stop je hem in de wasmachine?

 

Badhanddoeken schoonhouden: 3 tips

 1. Meteen drogen

Hang je vochtige badhanddoek meteen na gebruik te drogen. Tijdens het afdrogen blijven er dode huidcellen achter en daar zijn bacteriën en schimmels dol op. Als je je handdoek open hangt en droogt, krijgen ze minder kans om welig te tieren.

 

 1. De regel van 3

Maar dat droogtrucje kan je niet eindeloos herhalen. Dus, de regel: na 3 afdroogbeurten moet je een handdoek wassen.

Dezelfde regels – drogen en om de 3 keer vervangen – gelden voor de badmat. Washandjes en handdoekjes die je gebruikt voor je gezicht (bijvoorbeeld om je mond te drogen na het tandenpoetsen) was je het best na 1 keer gebruiken. Het duurt langer eer een washandje droogt, dus bacteriën krijgen sneller vrij spel.

 

 1. Zo was je handdoeken
 • Op welke temperatuur was je handdoeken precies? Hoe heter, hoe beter? Niet per se. Als je handdoeken wast op 30 of 40 graden worden ze prima schoon. Bij erg vuile handdoeken kan je wel kiezen voor 60 graden.
 • Gebruik geen wasverzachter. De badstof raakt er zijn absorberend vermogen door kwijt en droogt minder goed af. Daarnaast blijven er door het gebruik van wasverzachter ook vaak zeepresten in je handdoek achter. Voeg liever een scheutje citroenzuur of azijn bij het laatste spoelwater.
 • Een handdoek strijken? Niet doen. Te hete temperaturen kunnen de katoenvezels ook hier beschadigen en dan droogt een handdoek minder goed nadien.

 

Badhanddoeken bewaar je niet …

in de badkamer. Huh? Niet op de plaats waar je ze het meeste nodig hebt? Ja, het klinkt raar, maar de badkamer is een plek die heel gevoelig is voor schimmels. Daar houd je frisgewassen handdoeken ver vandaan. Leg je voorraad badlinnen elders.

Toch schimmel op je handdoek? Daar weten we wel raad mee!

Extra tip: Zorg voor een keukenrol in de badkamer, dat scheelt je een hoop wasgoed.

 

Badhanddoeken schoonhouden … en zacht!

Een handdoek houd je streelzacht door …

 • hem niet op te vouwen, maar op te rollen
  De hotelwereld doet het voor! Wil je een zachte handdoek, dan maak je er een rolletje van. Het is belangrijk dat je handdoek kan luchten en eens je handdoek strak opgevouwen is, lukt dit niet meer. Handdoekrolletjes zijn bovendien ruimtebesparend en ze ogen ook heel mooi.
 • hem bij voorkeur in de droogkast te steken
  Laat je je handdoeken in de buitenlucht drogen, dan worden ze
  stijf en hard. Niet zo aangenaam om je de volgende keer me af te schuren … euh drogen. Stop ze in de droogkast. Kies een programma dat niet te warm is, zodat de katoenvezels niet beschadigd raken. Machine klaar? Haal de handdoeken er meteen uit en rol ze netjes op, zo blijven ze het zachtst.

 

Lees ook …