Hoe houd je de bubbels in je champagne of cava?

Iets te vieren? Dan smaakt een glaasje bubbels altijd wel. Maar hoe bewaar je een fles schuimwijn het best? En hoe houd je ook de dag nadien die bubbels in een fles champagne of cava?

 

Hoe bewaren?

Een glaasje champagne, cava of prosecco drink je graag lekker koel. Champagne serveer je het best op 4 tot 8 graden: zo sprankelt hij het langst.

Toch is het geen goed idee om je flessen maandenlang in de koelkast te bewaren. De temperatuur schommelt er nogal eens – de deur gaat vaak open en dicht – en dat komt de smaak niet ten goede. Zet je flessen schuimwijn liever op een donkere, koele plek, zoals de kelder of een bergruimte. Een dag voor het feestje aanbreekt, kan je de fles koud zetten in de koelkast.

 

Hoe openen?

Een champagnefles openen met een knal? Leuk voor het feest, maar eigenlijk hoort het niet. De knal maakt niet alleen voor lawaai, maar zorgt er ook voor dat er meer koolzuurgas vrijkomt. Resultaat: minder bubbels in je glas. En die wil je net wél. Onthoud enkele gouden regels als je een fles schuimwijn opent:

  • Schud niet met de fles – tenzij je op een podium staat na een sportwedstrijd.
  • Houd de kurk stevig vast met je ene hand, terwijl je draait met je andere hand aan de fles.
  • Voel je dat de kurk loskomt? Een beetje tegenhouden dan, zodat ze met een zucht uit de fles floept.

 

Hoe bubbels in champagne of cava behouden?

Vergeet de tip van het lepeltje in een geopende champagnefles. Fabel: het helpt niet! Wat wel werkt om bubbels in je champagne of cava te houden?

  • Een goede champagnestopper die de fles goed afsluit. En dan zo snel mogelijk de koelkast in. Opgelet, rest er slechts een bodempje schuimwijn, dan verdwijnen de bubbels wel nog. Hoe minder er in de fles zit, hoe sneller de sprankel eruit gaat. Maar een halfvolle fles kan je gerust nog een dagje bewaren.
  • Ken je de truc met de rozijn? Gooi een rozijntje in de fles, net vóór je een glas uitschenkt. Welkom terug bubbels! Hoe dat komt? De wonderen der chemie: de overgebleven koolstofdioxide klampt zich als het ware vast aan de ribbeltjes in de rozijn. Daarna komt die weer in de schuimwijn terecht en doet de vloeistof weer bruisen. Alsof je de fles nog maar net hebt ontkurkt.