Zo krijg je vlekken van rode wijn weg

Haardvuur aan. Gezellige babbel. Rood wijntje dabei. Laat het buiten maar winter zijn! Maar wat als de wijn naast het glas en op je kleren of het tafellaken terechtkomt?

 

Het glaasje niet helemaal tegen je lippen gezet? Kan gebeuren … Snel handelen is de boodschap!

 

Spuitwater redt

Begin met keukenpapier zoveel mogelijk op te doppen. Leg dan wat van het papier onder de wijnvlek en sprenkel er spuitwater over. Champagne werkt ook, maar da’s een beetje zonde, niet? Stop het kledingstuk of het tafelkleed dan zo snel mogelijk in de wasmachine, met voorwas en hoofdwas. Laat alles drogen in de zon, om de laatste vlekken op te bleken.

 

Zout, klopt dat?

Er wordt inderdaad wel eens verteld dat zout een eerste hulp kan zijn. Het heeft een absorberende en blekende werking, dus voor een wit tafellaken is het prima. Maar bij gekleurd textiel niet en al zeker niet wanneer er wijn terechtkomt op het tapijt! Je krijgt het zout nooit meer helemaal eruit. Hou het zout dus maar gewoon om je eten op smaak te brengen.

 

Oude vlekken?

Zit je met oudere, ingetrokken wijnvlekken? Dan zul je ze eerst moeten losmaken met vochtige borax of water met ammoniak. Restvlekken kan je aanpakken met waterstofperoxide, natriumbicarbonaat of wolwit.

 

Wat met rosé en witte wijn?

Vlekken van rosé behandel je best zoals rode wijnvlekken. Bij witte wijn volstaat het meestal om je kleding of tafellaken gewoon te wassen. Dan zal de vlek normaal al verdwenen zijn. Blijven er toch restjes achter, bijvoorbeeld op een witte stof, dan kan je aan de slag met bleekmiddel. En nadien opnieuw uitwassen.