In de zomer eten we graag eens buiten op ons terras. Maar waar eten is, zijn ook vlekken. Zeker met kleine kindjes komt er al eens een hap spaghetti op de blauwe steen terecht.

Regen en zonneschijn

Wist je dat blauwe hardsteen een ‘zelfreinigende’ steen is? Als het maar vaak genoeg afwisselend regent en het zonnetje schijnt, zal je zien dat de vlekken weldra vervagen en zelfs verdwijnen. Er bestaan ook goede impregneermiddelen in de tegelhandel die je één keer kan aanbrengen om voor jaren verlost te zijn van vlekken.

Schoonmaken

Een sopje met Marseillezeep, kan jouw probleem al oplossen.

De eerste behandeling is als volgt:

Los de vlokken op in lauw water, schrob met een harde borstel (luiwagen) de tegels en laat het een uur intrekken. Spoel de zeep er dan of met schoon water.

De tweede behandeling:

Neem een nieuwe emmer sop en schrob daarmee nog een keer de tegels, maar nu laat je het terras gewoon opdrogen zonder het sop af te spoelen. Zo leg je er een beschermlaagje op.

Gouden tip: als je je tuinplanten van het sop wilt beschermen kan je het best een laagje zand of oude lappen op de rand van de tegels leggen zodat het sop niet bij de planten kan komen.

In plaats van Marseillezeep kan je ook gewoon zachte zeep gebruiken.

 

Vlekken op blauwe steen