Geld besparen bij het schoonmaken: de beste tips

Eigenlijk hebben we heel wat schoonmaakmiddeltjes staan, zonder dat we het beseffen. We grijpen te vaak naar chemische poetsmiddelen, terwijl er een hoop natuurlijke én goedkopere alternatieven zijn. Zo kan je geld besparen bij het schoonmaken.

 

Geld besparen bij het schoonmaken: poets met azijn

Met azijn heb je een echt wondermiddel in huis. Je kan het gebruiken voor ontelbare toepassingen. We zetten er enkele op een rij:

  • Ecowasverzachter

Wil je zacht wasgoed, voeg dan een geutje azijn toe aan je was en zet je vertrouwde wasverzachter aan de kant. Je bespaart er niet alleen mee, kleuren vervagen ook minder snel en vieze geurtjes verdwijnen sneller uit sportkleding. Bovendien voorkom je dat zeepresten in de machine achterblijven.

 

  • Weg met zweetkringen op een wit T-shirt
    Meng heet water en azijn in een emmer en laat de kleding met de zweetplekken een nachtje weken. Stop daarna je T-shirt in de machine en was op 30°. De zweetplekken verdwijnen als sneeuw voor de zon. In het allerergste geval spoel je eerst met een paar druppels ammoniak.

 

  • Bondgenoot tegen kalk

Warm de azijn lichtjes op en doe hem in een plantenspuit. Spuit hiermee de te behandelen oppervlaktes in (bijvoorbeeld de douchewand, de wasbak …) Laat 20 minuten inweken en wrijf daarna schoon met een zachte spons. Je zal zien dat het overgrote deel van de kalkaanslag verdwenen is.

 

Opgepast: heb je een douchebakvof wasbak uit natuursteen? Bedek die dan heel goed wanneer je aan de slag gaat met azijn. Het zuur kan natuursteen (bv. marmer) aantasten.

Komt er plots minder water uit je douchekop? Dan kan je er donder op zeggen dat er zich kalk in genesteld heeft. Leg de kop een nachtje te week in een bakje water met azijn. Je kan het water en de azijn ook in een plastic zak doen en die rond de douchekop hangen en vastknopen. Pas deze werkwijze regelmatig preventie toe.

 

  • Beter afwassen

Voeg een scheutje azijn toe aan je afwaswater. Het breekt het vet af in het water en zo kan je langer in hetzelfde water afwassen.

 

  • Ramen lappen

Een karweitje waar je misschien tegenop ziet, maar wil je optimaal genieten van het uitzicht op je tuin of terras, dan moet je de ramen op tijd lappen. Vul een emmer met koud of lauw (zacht) water en een scheut azijn (niet té veel). Spons de ramen af.

 

  • SOS sneeuwkringen

Sneeuw (met strooizout) kan lastige vlekken achterlaten op je schoenen. Azijn is een prima middeltje om die witte kringen weg te krijgen. Wrijf de schoenen in met gelijke delen water en azijn. Daarna zet je ze te drogen. Oppoetsen met schoensmeer is de laatste stap.

 

Geld besparen bij het schoonmaken: poets met citroen

Ook het zuur in een citroen is goed voor enkele huishoudelijke taken.

  • Propere microgolfoven

Neem een kommetje met heet water en leg er enkele schijfjes citroen in. Zet het in de microgolfoven en laat die 5 minuutjes op volle kracht draai- en. Het water vormt stoom, waardoor je het vuil makkelijk kan wegvegen. De citroen ontvet de oven en zorgt er ook voor dat die heerlijk ruikt.

 

  • Kalkkiller

Kalkaanslag op de kranen of in de douche? Lichte aanslag zal meteen verdwijnen met citroen. Heeft de kalk zich iets vaster gebeten, dan moet je het citroensap langer laten inwerken. Bind bijvoorbeeld een doek gedrenkt in sap rond de kraan en laat dat een nachtje zitten. De volgende dag wrijf je (natuurlijk eerst neutraliseren met water) alles schoon.

 

  • Houten snijplank zonder vlekken

Bestrooi je plank met grof zout, snijd een citroen doormidden en wrijf over de vlekken. Spoel vervolgens af met water en je plank is zo goed als nieuw.

 

  • Weg vieze geurtjes in de vaatwas en koelkast
    Ruikt je vaatwasser niet meer zo fris? Leg een halve citroen in het bovenste gedeelte van de machine. Ze gaat er heerlijk van ruiken en je glazen blin- ken als nooit tevoren. In de koelkast kan een kommetje citroensap heel geurtjes verhelpen.

 

  • Blinkende badkuip

Niet zo’n fan van schoonmaakmid- delen? Of krijg je er een geïrriteerde huid van? Grijp gerust terug naar een citroen. Snijd hem in tweeën en doe er zout op. Maak het bad nat en strooi er ook wat zout in. En dan: schrobben met je citrusvrucht. Spoel alles nadien nog wel na met lauw water.

 

Geld besparen bij het schoonmaken: poets met ketchup

Wie dacht dat ketchup enkel vlekken maakte, heeft ongelijk. Met ketchup kan je verdorie ook schoonmaken.

  • Ten strijde tegen aangekoekte potten en pannen: zet je potten en pannen een nachtje te week met een bodem water wat met ketchup in. Het zuur uit de ketchup zal de vetresten losweken.
  • Zilver dat blinkt als een spiegel: doe wat ketchup op een zacht doekje en blink er je zilver mee op. Je zal versteld staan van het schitterende resultaat.
  • Roest verdwijnt als ketchup verschijnt: is je snoeischaar wat roestig geworden in de winter? Haal de ketchupfles boven en wat aan op de roestplekken. Laat het een nachtje weken en je kan weer verder.

Beetje ontstuimig geweest met de ketchup en een vlek op je kleren? Zo krijg je ze weg.

 

Geld besparen bij het schoonmaken: andere natuurlijke middeltjes

  • Olijfolie
    • maakt je hardgeworden zeemvel weer soepel. Laat het weken in water met een eetlepel olijfolie.
    • blinkt een inox kookfornuis mooi op.
  • Karnemelk
    • verwijdert kalkaanslag in de badkuip.
    • verwijdert schimmelvlekken en lastige vlekken, zoals die van kersen en bosbessen.
  • Eiwit
    • Slorpt alle vuil en restjes op in heet frituurvet. Zo hoef je de frituurolie niet meteen weg te gooien als er wat kruimels in zwemmen.

 

Dweilen? Met koud water!

Een van de grootste misvattingen rond dweilen? Dat je het moet doen met warm water. Warm water verdampt en zo blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op je vloer. Die resten zorgen voor strepen komen en voor een vloer die plakt. Met andere woorden: als je dweilt, gebruik dan koud water met een klein beetje allesreiniger.

Ook voor andere schoonmaakklussen heb je eigenlijk geen warm water nodig. Tegenwoordig worden de meeste schoonmaakproducten ontwikkeld voor gebruik in koud en warm water. Meer zelfs, de producten bevatten stoffen die minder efficiënt werken bij hoge temperaturen.

Ramen lappen, je auto wassen … vul je emmer met koud water. Alles zal nog meer schitteren en jij bespaart op je energiefactuur.

 

Lees ook …