Goedkoop boodschappen doen? Pak het slim aan

Boodschappen kunnen stevig hun tanden zetten in het gezinsbudget. Maar met enkele kleine ingrepen kan je heel wat geld besparen. Goedkoop boodschappen doen? Enkele tips.

 

Goedkoop boodschappen doen: met een lijstje

Leve het boodschappenlijstje. Als je vooraf aan lijstje maakt, win je tijd in de winkel én je bespaart geld als je je effectief houdt op wat er op het lijstje staat. Je kan gaan voor pen en papier, maar er bestaan ook apps die je het leven makkelijker maken.

De meeste supermarktketens hebben momenteel een eigen app waarin je alles kan zetten wat je nodig hebt. Ook de gratis app Bring is een aanrader. Je kan je boodschappenlijstje delen met je huisgenoten. En je kan foto’s toevoegen aan de producten, zodat je zeker bent dat je partner de juiste dingen meebrengt – dat durft anders al eens mislopen. Ook leuk: je kan al je recepten opladen. In 1 klik staan alle ingrediënten van je favoriete recept op je boodschappenlijstje.

 

Goedkoop boodschappen doen: verstandig winkelen

  • Plan je maaltijden voor een hele week en maak op basis daarvan je boodschappenlijstje. Zo koop je enkel wat je nodig hebt.
  • Vergeet de ingrediënten voor een gezonde lunch Een belegd broodje of een kant-en-klaar middagmaal is veel duurder dan een zelfgemaakt lunchpakket.
  • Kies vaker voor huismerken en witte producten. Die zijn gemiddeld respectievelijk 30 % en 63 % goedkoper dan de bekende, grote merken. Vaak zijn ze even smaakvol en kwalitatief als A-merken, maar je voelt ze minder in je portemonnee.
  • Houd de promoties in verschillende winkels bij. Vooral in de categorie schoonmaakproducten, wasmiddelen en verzorgingsproducten kan je soms echte koopjes doen.
  • Eet je vaak dezelfde producten zoals rijst, pasta, cornflakes, …? Schaf dan family packs Je hebt niet alleen minder afval, het is ook voordeliger.

 

Goedkoop boodschappen doen … online

De coronacrisis deed ons vaker online shoppen. Het was uit noodzaak, maar digitaal je boodschappen doen, biedt heel wat extra voordelen.

  • Online koop je rationeler, want je wordt niet visueel geprikkeld. Je slaat enkel in wat je nodig hebt en bezondigt je niet aan impulsaankopen. Goedkoper dus.
  • Online zie je de kortingen en aanbiedingen vaak beter dan in de winkel. Je misloopt haast je geen enkele promo.
  • Het bespaart je veel tijd.
  • Geen trip met de auto. Minder benzine, dus geld bespaard.

 

Creatief met etensrestjes

Eten weggooien is doodzonde. Met overschotjes maak je vaak erg lekkere dingen.

  • Van veel maaltijden kan je wat overblijft prima bewaren. Meer nog: de volgende dag smaakt het nog lekkerder! Spaghetti is een klassieker. Zeker als je de pasta samen met saus in de koelkast had gezet.
  • Lap, fruit te lang laten liggen…Niet meteen weggooien! Overrijp fruit is perfect voor een smakelijke smoothie. In de blender ermee. Het kan zelfs een extra zoete toets meegeven aan je gezonde drankje.
  • Gebruik je diepvriezer. Krijg je dat volledige brood niet op de komende dagen? Vries het teveel aan sneetjes in. Altijd vers brood op voorraad. Ook fruit dat je niet op tijd opkrijgt, kan je invriezen. Gewone Goudakaas mag er ook in. Het lijstje is lang.
  • Groenten aan het schoonmaken? Gooi niet te snel iets weg. Neem bijvoorbeeld de stronk van roosjes bloemkool of broccoli. Die kan je op een ander manier of in een ander gerecht verwerken. Wat dacht je van een salsa verde of gewoon een groentesoepje?

 

Op zoek naar inspiratie?

  • Groenten over? Verwerk ze in quiche of in soep.
  • Vlees of vis over? Waarom geen zelfgemaakte vleessalade proberen? Snijd het vlees (ham, salami, kalfsworst …) in kleine stukjes en meng er wat mayonaise door. Pimp het slaatje met lente-uitjes of radijsjes die je in kleine stukjes snijdt. Heerlijk boterhammenbeleg.
  • Ook rijst koken we dikwijls te veel. Verwerk de rest de dag nadien in een rijstsalade met leftovers van groenten en stukjes gebakken kip. Je kan er ook een vegetarische variant van maken en het vlees weglaten.

 

Lees ook …