Tips om je douche te onderhouden

Je douche doet zowat elke dag dienst. Vaak voor meerdere personen. Voor die trouwe dienst verdient hij de nodige zorg, niet? Tips om je douche het best te onderhouden.  

 

Propere douche

Leg een glazenwissertje in het zicht en begin alvast met na elke douchebeurt het water van de tegels en – als het geen inloopdouche is – de glazen deur of wand te wissen. Veeg alles eventueel ook droog met een doek.

En dan, één keer per week, het grondige werk: neem water met allesreiniger of azijn en maak de hele douche schoon. Vergeet zeker het kraanwerk niet, om vlekken en kalk te vermijden. Misschien niet het leukste werkje – even doorbijten – maar haal toch ook maar het haar uit het afvoerputje. Zo voorkom je dat het gaat verstoppen.

Extra tip. Metalen scheerschuimbussen kunnen soms roestige afdrukken nalaten in de douchebak. Dat voorkom je door de onderkant ervan te voorzien van een laagje nagellak. Roestvlekken kan je trouwens perfect verwijderen met een mengsel van azijn en borax.

 

Kalkvrije douchekop

Komt er plots minder water uit de douchekop? Dan kun je er donder op zeggen dat er zich kalk in genesteld heeft. Tijd voor de antikalkbrigade. Leg de kop een nachtje te week in een bakje water met azijn. Je kunt het water en de azijn ook in een plastic zak doen en die rond de douchekop hangen en vastknopen. Wees preventief en pas deze werkwijze regelmatig toe.

Bekijk hoe je het doet.

 

Propere zeephouder

De douche onderhouden betekent ook aandacht hebben voor accessoires. Het is niet omdat hij zeep een plek geeft, dat de zeephouder per definitie netjes blijft. Zie hem niet over het hoofd als je de douche schoonmaakt. Wil je voorkomen dat zeepresten er gemakkelijk blijven aanhangen, dan kan je de houder insmeren met (baby)olie.

 

Proper douchegordijn

Zeepresten kunnen (de onderkant van) het douchegordijn er wat vies doen uitzien. Spoel het na gebruik altijd goed af, zodat er zo weinig mogelijk zeep aan blijft plakken. Laat het drogen en knoop het nadien eventueel op voor een opgeruimde indruk.

Ziet het er na een tijdje toch een beetje onfris uit? Stop het in de wasmachine met wasmiddel en azijn, pakweg één keer per maand. Eventueel kan je het vooraf al laten weken in warm water met azijn. En wat later hangt er weer een proper gordijn.