Tips om eenjarige bloemen te zaaien: een mooie border

Niets dat zoveel plezier geeft als een weelderige bloementuin, een fleurig terras of balkon. Wil je volop genieten van kleurenpracht buiten, dan zijn eenjarigen een aanrader. Die bloeien extra uitbundig. Tips om eenjarige bloemen te zaaien. En om ze in prima staat te houden.

 

Planten in april

Vanaf de zomermaanden tot de herfst geven ze je tuin een extra kleurrijke toets. Tijdens de wintermaanden sterven ze af. Tips om eenjarige bloemen te zaaien? Die hebben we!

Veel verzorging vragen ze niet. Wel op tijd een goede slok water. Check elke dag of de grond vochtig genoeg is.

Eenjarigen bloeien krachtig en hebben energie nodig. De eerste maand na het zaaien komen ze goed toe met de voeding in de potgrond. Daarna zijn extra organische mest en plantaardige vloeibare meststoffen een goed idee.

 

Eenjarigen: wanneer zaaien?

Met eenjarigen kan je zoveel variatie brengen in je tuin als je wil. Saai wordt het niet. In het voorjaar vind je ze in alle soorten en kleuren in tuincentra, honderden!

In maart kan je al beginnen. Plant de eenjarigen dan wel binnen in bakken en potten, want buiten is het vaak nog te koud. April is de maand bij uitstek om eenjarige bloemen en planten te zaaien, vanaf dan kan je ze makkelijk in de volle grond stoppen. Maar onthoud: zaai nooit als het (nog) vriest.

 

Hoe zaai je eenjarigen op je terras?

 • Stap 1: vul de zaaibak met zaai- en stekgrond. Zaai zo dun mogelijk.
 • Stap 2: druk de zaadjes aan en bedek ze met een dun laagje zand.
 • Stap 3: geef wat water met de plantenspuit.
 • Stap 4: zet de bak op een warme plaats, maar niet rechtstreeks in de felle zon. Houd in het oog dat de aarde niet uitdroogt.
 • Stap 5: vanaf half mei mogen de plantjes naar buiten.

 

Wat dacht je van een bloemenweide?

Zo’n zee van bloemen, heerlijk toch? Enkele tips om een bloemenweide te zaaien.

 • Verwijder alle begroeiing en spit de aarde goed om. Vind je wortels in grond? Weghalen die handel.
 • Zaai je eenjarige bloemen van eind april tot eind mei.
 • Kijk goed op de verpakking hoeveel zaadjes je nodig hebt per vierkante meter.
 • Meng de bloemzaadjes met wat droog wit zand. Dan spreiden ze vanzelf beter uit elkaar.
 • Weg met indringers: trek andere planten tussen je bloemen uit.
 • Wil je volgend jaar opnieuw zo’n bloemenpracht? Spit de bodem dan weer goed om en zaai elk jaar opnieuw.

Enkele aanraders voor een bloemenweide: korenbloem, klaproos, kamille … Wist je dat er ook speciale bloemenmengsels voor bijen bestaan?

 

Beetje vuil?

Werken in de tuin, dat is de handen uit de mouwen steken. En dan kunnen die al eens wat vuil worden. Zeer vuile handen krijg je zo weer proper: meng wat koffieprut met een paar druppels afwasmiddel. Een prima scrubmiddel voor vuile handen. Even laten intrekken en met gewone zeep nawassen. Als je je nagels in een stuk zeep klauwt voor je gaat tuinieren, kan het vuil niet meer onder je nagels kruipen.

Aarde, zeker natte aarde, kan ook al eens lastige vlekken geven. Maar ook daar weet Tante Kaat raad mee! Haal alvast boven: de ontvlekker.

 

Lees ook …