De barbecue schoonmaken? Zo doe je het

Niets zo gezellig zomers als een barbecue in de tuin onder vrienden. Samen ongedwongen eten en nippen van een drankje: vakantiesfeer gegarandeerd! Om telkens opnieuw te kunnen genieten van een mals kippenbilletje of knapperig worstje in openlucht, moet je de barbecue wel altijd grondig schoonmaken.

 

1ste keer weer in gebruik?

Doet je barbecue voor de eerste keer na een winterstop weer dienst, dan is het belangrijk dat je vooraf even checkt of alles nog in goede staat is. Zeker een gasbarbecue kijk je je maar beter goed na. Iets kapot? Meteen vervangen.

 

Barbecue weer doen blinken

Gelukkig kost het je geen uren om het barbecuerooster na gebruik weer als nieuw te krijgen. De barbecue schoonmaken kan zelfs op verschillende manieren:

  • Neem een ui of citroen, snijd die in tweeën en wrijf er het nog warme barbecuerooster mee in. Zo komt het vuil los en kan je het rooster eenvoudig afwassen met een sopje.
  • Wrijf met een prop aluminiumfolie over het rooster om het vuil te laten lossen. Daarna kun je het volledig proper maken met water en afwasmiddel.
  • Stook de barbecue na het eten goed heet, zodat de overgebleven resten verbranden. Je kunt ze nadien makkelijk eraf borstelen met een ijzeren borstel. Daarna was je het rooster nog met een sopje.
  • Leg het barbecuerooster ’s nachts in het gras. Neem het de volgende dag – voor het gras weer droog is – weer weg en neem het vuil eraf met keukenpapier. Het zal er makkelijk afkomen, fluitje van een cent.
  • Is het rooster echt wel héél vuil? Stop het in een grote, zwarte (grijze) vuilniszak met warm water en 2 opgeloste vaatwastabletten. Knoop dicht en leg de zak een hele dag op een zonnige plek in de tuin. Het water zal warm blijven en het vuil zal losweken. ’s Avonds kan je het rooster afspoelen, eventueel met de tuinslang.

 

De truc met de aardappel

Voorbereiding is alles. Maak, voor je aan het bakken begint, de barbecue heel heet en laat het rooster mee opwarmen. Wrijf vervolgens met een halve rauwe aardappel over het rooster. Het zetmeel dat achterblijft, zal een soort natuurlijke antiaanbaklaag vormen. De barbecue schoonmaken zal nadien veel makkelijker gaan, let maar op.

 

Draaien maar

Wil je voorkomen dat je houten satéprikkers verbranden op de barbecue? Leg ze een uurtje voor je aan het bakken slaat in een bakje met water. Vergeet ook nooit de Zuid-Afrikaanse gouden regel: braaien is draaien! En dat braaien mag écht alleen op gloeiende houtskool, nooit op vlammetjes.

 

Zo berg je de barbecue ’s winters op

Loopt de zomer op haar laatste benen? Dan is het tijd om je barbecuestel voor te bereiden op een winterslaap. Schroef, indien mogelijk, de barbecue uit elkaar. Smeer alle schroeven en bouten in met een beetje vaseline, om het roesten tegen te gaan. Doe dat ook met de stalen barbecuepennen en het rooster. Pak daarna alles in met bubbelplastic. Tot volgende zomer!

Ook je terrasmeubelen en parasol berg je trouwens met veel zorg op tijdens de winter.