Wat te doen met een virus in huis – Mag de kuisvrouw langskomen?

Dit jaar hebben we al heel wat virusjes gehad. Veel bedienden in de hulpsector zijn daarom soms ongerust als ze bij cliënten met een zieke in huis gaan werken. Ook andersom, wanneer de kuisvrouw ziek is en toch komt schoonmaken. We geven je graag wat tips om besmetting te voorkomen. Het is misschien allemaal oud nieuws, maar wie weet staat er toch nog een tipje in dat je nog niet weet…..

Melden

De voornaamste manier om elkaar wat problemen te besparen is om dit op tijd te melden aan je huishoudhulp of aan de onderneming die deze uitstuurt. Meldt op tijd wanneer je symptomen vertoont of wanneer je tijdelijk de dienst wilt onderbreken door ziekte. Dit is meestal geen probleem en wordt met plezier aanvaardt als het gaat over de gezondheid van anderen. Je kan immers wel eens een keertje zelf schoonmaken wanneer je jezelf beter voelt. Dit is natuurlijk niet evident voor iedereen, sommige hebben nu eenmaal permanent een huidhoud hulp nodig. Volg dan zeker volgende tips om jouw gezondheid en die van de hulp te beschermen.

Houd je afstand

Normaal zijn de meeste mensen niet thuis als hun poetshulp langskomt. Zorg er dan voor dat je poetshulp zonder jou binnen kan en probeer persoonlijk contact te vermijden zo wordt de kans op kruisbesmetting kleiner. Als jij zelf ziek bent en je je poetshulp niet wilt of kan afzeggen, blijf dan in 1 kamer van het huis terwijl jouw hulp hun activiteiten uitvoert in de rest van het huis. Lukt dit niet? Blijf dan op 1-2 meter afstand van elkaar zodat je allebei zeker niet door rondvliegende vochtdruppeltjes de andere persoon besmet. (hoesten, niezen, uitbundig praten, …)

Deurklinken en handvaten

Deze worden bijna door iedereen gebruikt en worden meestal ook vergeten als het om virussen en besmettingen gaat. Om gezondheid te garanderen voor beide partijen kan je best zelf voor de hulp langskomt event de handvaten schoonmaken met een product zoals ontsmettingsalcohol of water met een beetje javel erin. Je hulp kan dan op zijn/haar weg naar buiten ook even de handvaten ontsmetten. Zo hoef je je daar al niet zorgen over te maken.

Handen

De meeste mensen worden besmet doordat ze een virus op hun handen krijgen en vervolgens met hun handen hun gezicht aanraken. Was je handen dus grondig en regelmatig, als je deze mogelijkheid niet hebt kan je je handen ontsmetten met hand gel die ontsmettingsalcohol van boven 70% bevat. Het is echter nog altijd aangeraden je handen te wassen.

Verluchten

Ziek of niet ziek, elke dag je huis verluchten is de boodschap. Virusjes houden van verstikte warme binnen lucht en ja ze blijven er soms ook graag inhangen. Het is dus zeer belangrijk dat je je ramen zo vaak mogelijk openzet en al die virussen naar buiten blaast. Dan overleven ze lekker niet en wat extra zuurstof als je ziek bent kan ook nooit kwaad.

Medisch materiaal

Dit is een drastische maatregel die je kan nemen maar die in de meeste gevallen niet nodig is. Wil je niemand besmetten en wil je niet dat iemand anders jou besmet? Draag dan een mondmasker en vraag de hulpverlener om ook een mondmasker te dragen. Draag wegwerp handschoenen, draag ze niet te lang en gooi ze rechtstreeks in de vuilbak. Zo kan het virus al niet op je huid overleven. Raak je gezicht dus ook niet aan want het virus gebruikt elke opening om je lichaam binnen te dringen.

Dit zijn allemaal tips om het risico op besmetting sterk te verminderen. 100% zeker ben je nooit, maar met deze tips kunnen ouderen of zwakke mensen nog altijd hulp ontvangen zonder zelf benadeeld te worden.